Forebyg skader og forbedr muskelkoordination

Balance og stabilitet hænger sammen. For at skabe stabilitet i en bestemt bevægelse eller position, skal musklerne omkring leddet arbejde sammen og resultatet af dette er balance.

Jo bedre musklerne er til at samarbejde, jo bedre balance har man. Det er nervesystemet der sender impulser fra hjernen og ud til de involverede muskler og fortæller dem hvordan de skal ”samarbejde” i den pågældende situation. Man kan arbejde med balance både statisk og dynamisk og begge dele bør trænes i relation til den måde man bevæger sig på.

Balancetræning kan udføres på mange forskellige måder og har derfor også forskellige former for output. Overordnet kan balancetræning bidrage til at:

  • Forebygge fald og skader
  • Forbedre din kropsholdning
  • Forbedre din overordnede styrke gennem bedre muskelkoordination
  • Modvirke muskulære ubalancer

Hvad skal du overveje inden du går i gang med balancetræning?
Inden du går i gang med at lave balancetræning er det værd at overveje dit udgangspunkt. Oplever du at have ”dårlig” balance i nogle situationer, kan det være relevant at rådføre sig med fagfolk.

Ift. valg af øvelser kan du overordnet følge en guideline, om at du bør balancetræne med øvelser som ”efterligner” hele eller dele af de bevægeler du ønsker at optimere. Hvis du fx gerne vil forbedre din løbeøkonomi, er det oplagt at lave balanceøvelser som involverer hofte, knæ og ankelled.

Der er gennem de seneste år blevet udviklet en masse forskellige redskaber, som gør balancetræning let tilgængelig og nem at skalere i kompleksitet. Fælles for dem alle er dog, at de kun virker så godt som brugeren er til at benytte dem. Overordnet bør du holde øvelserne simple i starten. Når disse øvelser kan udføres kontrolleret, kan du øge sværhedsgraden af den enkelte øvelse eller arbejde videre med andre.

Her på Sidea.dk finder du et bredt udvalgt af redskaber til balancetræning, b.la. vippebræt, balancemåtter, bosubolde m.fl.

Link til balancetræning: https://www.sidea.dk/kategorier/funktionelt-udstyr/balancetraening/

  Morten Sandholdt Buhl